No existeix el risc zero en els accidents infantils

Els accidents infantils són una tragèdia que, amb les mesures adequades, es poden evitar. És el que es coneix com a «lesions no intencionals», i són la principal causa de mortalitat entre menors d’edat a Espanya. Des d’Aquna sabem que és impossible tenir risc de zero; per moltes precaucions que prenem les casualitats de vegades aconsegueixen superar les nostres previsions. Tanmateix, aprendre a prevenir i actuar de manera àgil i informada ajudarà a reduir-ne l’abast.

 

Per això, et portem les dades i passos a seguir per cuidar els/les més petits/es.

Accidents evitats, vides salvades

Donem una ullada a les dades. L’últim informe de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) indica que el 2021 van morir 1 012 menors de 19 anys. Un/a de cada tres (33,30 %) va morir per causes externes, com accidents de trànsit, ofegaments, etc. Aquesta xifra és molt superior a malalties com els tumors (25,79 %) i afeccions del sistema nerviós i els òrgans dels sentits (12,06 %).

Així doncs, 337 nens/es van tenir una mort que podria haver estat evitada. Per prevenir-les, aquí us expliquem els accidents més comuns entre els/les nens/es i quines mesures prendre per apropar-nos al risc zero.

Els tipus més comuns de lesions no intencionals en 2021 

Els accidents a la infància són una realitat tràgica que es poden prevenir sempre que prenguem les precaucions adequades. Quan parlem de morts per causes externes, hi ha diversos tipus de lesions no intencionals:

Accidents de tràfic

Més de 100 menors de 19 anys van perdre la vida a la carretera (29,97 %). El 2022 van augmentar un 10 % els/les morts/es en turismes respecte abans de la pandèmica. Un total de 1 145 vides, segons la Dirección General de Tráfico.

La majoria dels accidents es van produir en vies convencionals (73 %) i el 25 % de les persones mortes no duien el cinturó.

Aquesta és la raó de campanyes com Ponle Freno Junior, que premia iniciatives, accions o productes dedicades a conscienciar, formar i difondre de la seguretat viària entre menors de 18 anys.

Ofegaments, submersió i sufocació accidentals

Un total de 59 menors de 19 anys van morir a causa d’ofegaments, submersions i sufocacions (22,26 %).

Les notícies dels ofegaments a platges i piscines protagonitzen els telediaris a l’estiu, els mesos de més perill. Segons les dades de la Real Federación Española de Salvamento y Socorrismo, el de l’any passat va ser el segon mes de juny més letal en els darrers 8 anys, i un 55 % més de gener a juny que el 2021. L’any es va tancar amb 394 morts per ofegament a tota Espanya.

Gairebé la meitat dels/les ofegats/es (46,44 %) a 2022 estaven a llocs sense servei de socorrisme en el moment de l’accident. Així més, la platja va ser el principal lloc d’aquests accidents (55,07 %). Les hores més perilloses van ser entre les 10 i les 20 hores, especialment de 12 a 14 hores.

L’asfixia, una terrible enemiga, també entra en aquesta categoria. Els nadons sense dents són els més exposats. Així que hem de tallar bé el menjar, vigilar amb el raïm i els fruits secs, i saber fer la maniobra d’Heimlich! 

Altres accidents

El 20,18 % de les morts per lesions no intencionals es deuen a causa de caigudes accidentals (7,12 %), altres accidents de transport (5,64 %), enverinaments accidentals (4,45 %), accidents per foc, fum i substàncies calentes (2,67 %), complicacions d’atenció mèdica i quirúrgica (0,30 %) i altres causes externes i els seus efectes tardans (0,30 %).

No hi ha risc zero, però ens hi podem acostar

Com hem dit, no existeix risc zero d’accidents infantils, però si hi ha recursos per reduir-los. Per això cal ensenyar als infants sobre els perills dels accidents, com cuidar-se, vigilar-los bé i estar preparats/des per actuar en primers auxilis.  

Els instants després d’un accident són claus per salvar la vida. Recorda que un nadó pot ofegar-se en menys de 30 segons amb tan sols 10 centímetres d’aigua. 

Prevenir és la millor medicina

Assegurar que el teu fill/a du el cinturó de seguretat o vigilar-lo quan estigui prop de l’aigua redueixen molt el perill. Per exemple, des de la campanya Cap nen s’ofega, asseguren que el 75 % de les morts en piscines s’evitarien amb una tanca que envolti la instal·lació. 

No pots preveure tots els accidents ni estar pendents constantment del teu/a fill/a, però sí saber els accidents més comuns i assegurar-te que, almenys, casa teva sigui un lloc el més segur possible. I sempre tenir una farmaciola ben equipada. Com a mínim hauria de contenir aigua oxigenada, alcohol, iode, gases esterilitzades, tiretes, vendes, esparadrap, pomada antiinflamatòria i una altra per a cremades.  

Actuar amb rapidesa

Una vegada ha succeït l’accident, tracta de mantenir la calma i fes servir la regla PAS: protegeix, avisa i socorre. 

    • Protegeix: per evitar que l’accident s’agreugi, elimina l’amenaça! Apaga el foc si hi ha cremades, treu al menor de l’aigua si no respira i col·loca’l de costat per si hi ha perill de vòmit.

    • Avisa: si és greu, truca al 112 immediatament. Els professionals et guiaran i podran enviar una ambulància si les coses es compliquen. Segueix les indicacions i respon a les seves preguntes amb la precisió més gran possible. No pengis el telèfon fins que t’ho diguin. 
    • Socorre: revisa els danys i comprova si té pols, respira amb normalitat, etc. Tracta de calmar-lo/la parlant-li tranquil·lament.

La tranquil·litat de saber reaccionar

El millor que t’ofereix tenir els coneixements sobre com actuar en cas d’accident és la tranquil·litat que et dona. Aquesta formació et permetrà ser capaç d’enfrontar-te a la situació amb més serenitat, sense caure al pànic ni cometre errors.

Tots/es els/les qui han assistit als nostres cursos ens donen el mateix feedback: no només han après sobre primers auxilis infantils, sinó que també han adquirit la seguretat en un/a mateix/a per saber com actuar en cas d’emergència. 

És important refrescar els nostres coneixements per apropar-nos a aquest risc zero. Al cap i a la fi, tenir cura dels nostres és com anar amb bicicleta: mai no s’oblida.

Així que la lliçó més rellevant és que som nosaltres els/les qui tenim la responsabilitat d’estar preparats per salvar la vida dels nostres éssers estimats.

 

Com veus, les lesions no intencionals en menors són una preocupació real. Per això des d’aQuna treballem cada dia per ajudar a prevenir-les. Amb els nostres cursos, convertir-te en un/a expert/a en la prevenció de riscos i accidents infantils és bufar i fer ampolles. 

Si vols ser el/la millor socorrista pels teus petits, subscriu-te ja a la nostra newsletter

I per acabar, tens alguna recomanació o truc per actuar en cas d’accident?